Jdi na obsah Jdi na menu
 

Majk

.

je tchořovitý kluk, letošní mládě,
dovezen do útulku pro fretky Klubko 25.8.2011, adoptován 27.3.2012

dsc01002.jpg

Majk váží 934 g, je starý cca 4 měsíce.

Tenhle freťáček se nikde neztratil, jedna mladá slečna si ho koupila v domnění, že je mu 8-9 týdnů. Bohužel si s ním doma nevěděla rady, agresivní kousání atd.

více foto

Při snaze pomoci s výchovou jsme zjistili, že mu není tolik, kolik jí prodejce, pan Jan Musila tvrdil, ale víc. Majk není zvyklý na ruku a na lidi prakticky vůbec, krom voliéry nikdy nic jiného neviděl. A podle toho vypadá jeho chování, bez pevné obuvi a rukavic se k němu nelze přiblížit. Dohodli jsme se se slečnou, že si Majka necháme a zkusíme v něm probudit důvěru k lidem (a slečna si za necelých čtrnáct dní odvezla z útulku cca dvouletého mazla Adidase).

27.8.2011 Majk si začíná zvykat a konečně se začíná chovat jako fretčí mládě, hraje si, dovádí, pastu už také papá...granulky mu z mističky mizí jedna radost, snad brzo přibere. Jen s tím kousáním se budeme prát delší dobu....

4.9.2011 byl Majk na očkování a tak moc se bál, že zapoměl i kousat, i na to že mu chutná malt softka :D Nechal se píchnout a hurá zpátky do přepravky, paní doktorce se moc líbil. Už se zklidňuje, není to už krvelačné mládě, i když ňafnout přijde, ale to je provokace a výzva ke hře :D Je rozjívený až hrůza, ale dělá nám radost.

6.11.2011 Majk váží 2156g, je z něj moc hezký kluk:-) Je kompletně naočkovaný, bohužel hodně špatně snáší změnu prostředí, i nová klec ho vyvedla z míry tak, že se bez milosti zakousl do ruky :-( Jinak si krásně hraje s ostatními freťulkami, je to správný puberťák. Na adopci vhodný ale ještě není.

10.1.2012 Majk je velkej a krásnej rarach. Stále se ohání nebo provokativně štípne, jestli do ruky či nohy je mu jedno, ale šípnout si musí. Začíná přicházet do říje, tak neustále obštastnoval Derryla a ukájel na něm své potřeby. Holky se mu vyhýbaly a věděly proč. Venku běhal s Derrylem, který už je adoptován, Aghátkou, která má už novou rodinu také, a s Aslankou. Majka jsem zkusila seznámit i s Elí, která zůstala ze šestice fretek jako jediná a dobře jsem udělala, takže Aslanka je ráda, že ji nechá a Elí si nic líbit nenechá.

Majk - rarach

Majk je krásný, dobře stavěný a ani změna prostředí mu už nedělá problém tak, jako minule. Je v pohodě a má radost z volnosti, krásně si hraje a je šťastný. Má jen zvláštní úchylku... v kleci musí mít tunel, do kterého sice neleze, ale má v něm dva plyšáčky, které si tam schovává a různě přendavá,je sladkej jak se o ně s  láskou stará! :))

Majkovi také plánujeme podání Suprelorinu, je mladý a nechceme zbytečně brzo kastrovat, chceme předcházet v budoucnu problém s nadledvinkami.

16.1.2012 Majk je na zítra objednán k aplikaci Suprelorinu (spolu s Oskarem ), aby nemusel být kastrován tak mladý.

17.1.2012 Aplikace Suprelorinu proběhla v pohodě. Majk se strachy ani nehnul, ale krásně držel, kůži má tenčí než Oskar, tak to bylo rychlé. Za to Oskar, ten si užil a my s ním!

7.2.2012 Majk byl v říji krátce a tak hormony ustoupily dříve než u Oskara. Po pár dnech si už spolu hezky hrají a holky jsou v pohodě také.

Pacička, Elí, Majk a Oskar

28.2.2012 Při dnešním venčení tria - Majk, Oskar a Elí - jsem si všimla, že Majk napadá na přední tlapku. Netuším proč a z jakého důvodu. Dopoledne blbli všechno v pohodě a teď k večeru začal a napadá celkem dost. Drápky má ostříhané a po prohmatání nožky žádná odezva, teda zatím .. za pastu drží i kdybych mu ji měla ukroutit. Pokud se nesrovná pojedem na prohlídku. Možná se zahákl v hamaku a pohmoždil si ji. Nikam neskáče ani nevyleze (s tím jeho zadkem) drápky má v pořádku, prstíky také, žádný náznak možného zaháknutí atd, jsem z toho jelen! :roll:

Zkusím celou tlapku máznout chladivým gelem na svaly a klouby z Kostivalu a Koňského kaštanu, co jsem kdysi dávala Elišce na její zlomenou nožku a pomohla. Tak uvidím, zda to pomůže také. Je vidět že mu něco vadí a teď už si ani moc nehrál s Oskárkem, žádný otok nemá, jen na ni pořádně nechce došlápnout.. chjo

1.3.2012 S velkou radostí oznamuji, že dnešním dnem Majk už nepajdá. Po důkladnějším prohmatání jsem našla mírný otok v oblasti kloubu, takže Kostival s Koňským kaštanem byla dobrá volba a budu mazat ještě asi týden, i když už nepajdá.

Fakt nevím co dělal nebo co se stalo, ale je velmi pravděpodobné, že s Oskarem jak blbnou si mohl pohmoždit sval nebo se uhodit i do nožky. Je možné i to, že Oskar mu ji více stiskl zoubkama při hře, protože zjistil, jak je Majk na ně náchylný a využíval toho (přesila). Majk si od té doby před ním přední nohy schovává, i když si hrajou, co jsem vypozorovala, ale i přesto si spolu krásně hrají a mají se moc rádi.

Majk při potírání drží, protože ví, že mu to udělá dobře a že dostane ještě odměnu. Vše jsem konzultovala s veterinářem.

Co se týče dalšího... Majk je už v pohodě a dokáže si se mnou hrát, aniž by stisknul nebo se ohnal. Je ale stále vidět, že minulost na něm zanechala stopu, která se sice odbourává, ale ještě zůstává. Nechá se pochovat, ale pouze na určitou dobu, když ho zahrnu spoustu pusinek, tak drží, ale pak chce zase pustit. Je to takový velký medvídek s milým kukučem, který se rád povaluje a blbne s Oskarem i s Elí a se mnou trochu, aby se neřeklo.

Dožaduje se mlsek, lehne si k nohám a čeká co ze mě vypadne nebo spadne. Miluje plyšáky! Hodí se také ke všem, ale do adopce musí pouze k fretce, jinak by strádal... Samostatně ho nedám, jeho ne!

20.3.2012 Majk, který zůstal v útulku jako jediný, tím hůř snáší odchod Oskárka. Teskní a nemá ským blbnout. Pořád ho hledá a je hodně smutný. Je mi ho moc líto a ač zájemci byli, tak Majka nemůžu dát do rodiny bez fretky a ještě k tomu začátečníkům. Potřebuje akutně zkušeného chovatele a fretčí společnost. :(

27.3.2012 Do útulku přišel Luky, okamžitě se s Majkem skamarádili. Je fajn, že si kluci navzájem dělají společnost.

27.3.2012 Majk ♥, náš největší strašpytel, byl dnes adoptován. Popřejte mu, aby se v nové rodině rychle adaptoval a byl brzy spokojený. Pomáhat mu v tom budou fretčí kamarádi fretečka Viki a freťáček Čeki. V útulku si všichni padli do oka a řádili společně jako by se znali odjakživa :) !

Lidské bytosti dobře vědí, že Majk je jiného ražení a podle toho budou také přistupovat. Majk musí mít volnost a čas na postupné zblížení s lidmi, tak uvidíme jak jeho náturu zvládnou, já věřím, že ano! Já i Jana myslíme na něj moc ! Dal nám oběma zabrat a o to víc v ♥ zůstává ...

Zpráva od Majka a jeho prvním večeru v nové rodině...

28.3.2012 Majk prežil prvu noc v pohode:), ako spoločnosť mu tam robila Viki, ale nejak mu obsadila fleka (on je taký dobry, že jej ho prenechal bez hádok a bitiek). Včera troška kusol, ale fakt len tak trošička ináč potom ked som ho vzala z klietky do ruk, nechal sa vziať a ponosit po dome :) teraz sa tu prechadza a skuma nové veci, akurat je pri mojích nohách (má tu skrýšu pod stolom, kde mu ju ukazali tie moje dve potvorky) len ma troška problémy v klietke sa dosťat po rebriku na poschodie... ale to sa naučí :)
dnes ich chcem nechať spolu v klietke všetkých troch nech viem, či to pôjde...
vonku ešte chvilu potrvá kým ho dostanem na kširky, ale aj s tým niečo postuupne urobíme, ináč je to velké zlatíčko, ked mu človek vidí v očiaach tu nedôveru, a bojacnosť tak mi až srdce stiska...
:(

foto Majka z nové rodiny