Jdi na obsah Jdi na menu
 

O útulku

logo_razitko_orang1.jpgNení nám to fuk,
proto vznikl FUK

 

         
    Klub chovatelů a příznivců fretek dlouhou dobu pomáhal fretkám v nouzi "pouze" prostřednictvím finančních příspěvků z Fondu pro ohrožené fretky (FOFR). A protože pomoc fretkám je jedním ze stěžejních cílů Klubu, byli jsme velmi rádi, když se konečně našel člen, který byl schopen a ochoten fyzicky zřídit a provozovat útulek pro nalezené a opuštěné fretky a ty následně umisťovat do nových rodin.    
   

Vznik útulku

   
  ..

Marcela Veselá poskytne střechu nad hlavou, fyzickou péči a láskyplnou náruč, Klub materiální a finanční zajištění.

Tak zněla dohoda, která v září 2010 odstartovala fungování Klubového Fretčího útulku Klubko (FUK) se sídlem v Berouně. Marcele je v jejím snažení velkou oporou, pomocí i rádkyní kamarádka z Plzně Jana Mráčková, sama rovněž dlouholetá zkušená chovatelka fretek. Obě ženy mají své domácnosti a pracovní povinnosti, takže útulek je jejich druhá a často i třetí směna.

..  
   

Kapacita útulku

   
   

není velká. Snažíme se fungovat skutečně jako "útulek" v pravém smyslu slova. Opuštěným fretkám, které zde naleznou přechodný domov, chceme:

  • vytvořit útulné, příjemné a vhodné prostředí
  • poskytnout všestranně kvalitní péči
  • zprostředkovat veterinární péči, pokud ji potřebují
  • najít co nejdříve novou milující rodinu

Není ve fyzických silách ani časových možnostech jednoho člověka se dlouhodobě dobře starat o deset, patnáct nebo dokonce i víc fretek tak, aby nestrádaly minimálně nedostatkem pohybu nebo pozornosti.

Jestli někdo tvrdí opak, pak lže vědomě nebo má jinou představu o kvalitní péči, než my. Všichni si jistě umíte představit, kolik času při tom množství fretek zabere úklid klecí a toalet, výměna a praní pelíšků, výjezdy na veterinu, péče po operaci (kastraci) či při případné nemoci, denní pouštění na etapy (ne všechny se vzájemně snesou), převýchova kousavců a všechny také samozřejmě chtějí a potřebují  pomazlit...

   
   

Financování útulku

   
   

Provozovat náš útulek a poskytovat pomoc fretkám včetně veterinární péče je možné jen díky finanční i materiální pomoci sponzorů a dárců, děkujeme!

   
   

Postupné proměny FUK

   
   

Po dvou letech úspěšného fungování FUK, opět v září 2012, jsme se na členské schůzi KCHPF domluvili (a odhlasovali), že spojíme síly a vezmeme "pod klubová křídla" Azýlek Fredy, který provozovala Jana B. Hejduková (v Praze) a Lucie Lichtenbergová (v Trnové u MB). 

Konkrétní podmínky fungování, spolupráce a kompetencí, a oficiální stvrzení rozšíření působnosti FUKu, byly dojednány na schůzce vedení KCHPF, FUK a Azýlku Fredy 4. listopadu 2012. Azýlek Fredy končí jako samostaný útulek a FUK se po dvou letech působení v Berouně rozrůstá o dvě pobočky (Praha a Trnová u MB).

Naše spojení neznamená, že se chystáme začít masivně sbírat fretky od nezodpovědných chovatelů. Filozofie Fretčího útulku Klubko zůstává stejná. Účinně a kvalitně pomáhat opuštěným fretkám. A také jde o to, odlehčit Marcele, která začíná být z práce v Klubku už hodně unavená, náročná práce bez jediného dne volna si vybrala svou daň. Sídlo FUKu se proto v roce 2014 přesouvá z Berouna k Lucii do Trnové.

Po téměř třech společných letech - v srpnu 2015 se cesty FUKu a bývalého Azýlku Fredy rozešly. Hlavní činnost FUKu v té době oficiálně přebírá Majda Šliková (která už ji neoficiálně zajišťovala delší dobu) a sídlo Klubka se znovu mění, tentokrát z Trnové do Dobřichovic.

I přes celou řadu změn, kterými náš útulek od svého založení prošel, fungoval vždy spolehlivě tak, aby nebyla ohrožena péče o naše přechodné svěřence.

V listopadu 2017 jsme v - souvislosti se zpřísněním podmínek a změnou zákona - podali žádost na KVS, a získali oficiální registraci útulku. Na naší činnosti se nic podstatného nemění - i nadále se budeme starat o fretky nalezené, opuštěné a fretky v nouzi. A i nadále je pro nás stěžejní pomoc sponzorů, dárců a zapojení dobrovolníků - bez Vás to nezvládneme!

   
   

Zapojení dobrovolníků - dočasná péče a přeprava

   
   

V roce 2014 jsme zahájili náš projekt "zasíťování" ČR zkušenými zodpovědnými chovateli - dobrovolníky - opatrovníky a dobrovolníky - převozci a vytvoření několika "dočasných domovů" místo jednoho centrálního útulku. Rádi bychom tímto způsobem rovnoměrně pokryli celou ČR.

Vzhledem k tomu, že nejsme (a zřejmě ani nikdy nebudeme) profesionální zařízení s několikačlenným placeným personálem, nemáme možnost postarat se na jednom či dvou místech kvalitně naráz o 10, 15 či ještě víc fretek. Vyzkoušeli jsme a víme, že dlouhodobě to prostě možné není. Proto zapojení několika dobrovolníků do společné péče vidíme jako možnost a naději. Potřebných fretek je mnohem více, než bychom byli schopni zvládnout vlastními silami na jednom místě.

Díky síti "dočasných domovů" by se útulkové fretky také mohly snadněji dostávat do nových rodin, než když jsou soustředěné na jednom či dvou místech. Zatím jsme v první, testovací fázi, takže hodnotit, zda se tento model společné péče osvědčí, je brzy.

Spolu s dobrovolníky - opatrovníky jsou v projektu zapojeni i dobrovolníci - přepravci, kteří nemohou mít doma v dočasné péči fretku, ale mohou nám pomoci zase jinak - s převozy fretek.

Díky podpoře sponzorů a dárců můžeme dobrovolníkům proplácet náklady - na veterinární péči, krmivo, pamlsky a pohonné hmoty. Čas, amortizaci vozu ani práci neproplácíme, ty dává fretkám každý sám za sebe.

Chcete-li se i Vy zapojit do našeho projektu a pomáhat s námi opuštěným a.nalezeným fretkám, pište na fretka@fretka.cz, děkujeme!

   
         

 
V odkazu najdete reportáž
o vzniku Fretčího útulku Klubko:


logochceteme.jpg